Indyjska zapiekanka z jagnięciny
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone jagnięce - 300 gramów
  • Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 1 szklanka
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • Curry Knorr - 2 łyżeczki
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • ziemniaki - 5 sztuk
  • śmietana 18% - 4 łyżki
  • margaryna - 1 łyżka
  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i przeciśnij przez praskę. Następnie wymieszaj ze śmietaną i margaryną.
  2. Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanej oliwie i oprósz curry. Następnie dodaj mięso i smaż na dużym ogniu do momentu zrumienienia.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką zimnej wody i wlej do mięsa. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Pod koniec dodaj pokrojoną kolendrę.
  4. Żaroodporne naczynie natłuść i przełóż do niego mięso. Wierzch pokryj równomiernie ziemniaczanym purée.
  5. Na purée rozsmaruj łyżkę musztardy. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut.