Indyjska zupa pomidorowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory z puszki - 800 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • garam masala - 0.5 łyżeczek
  • papryczka chilli (posiekana) - 1 sztuka
  • imbir świeży posiekany - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 400 gramów
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • czosnek posiekany, ząbek - 3 sztuki
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj kumin, garam masala, imbir, papryczkę oraz liść laurowy. Wszystko razem smaż chwilę.
  2. Do garnka dodaj pomidory z puszki, wodę (200 ml) i mleko kokosowe. Dopraw bulionetkami i zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Po tym czasie wyjmij liść i zmiksuj zupę na gładko. Podawaj udekorowaną listkami kolendry i np. odrobiną jogurtu.