Indyjska zupa pomidorowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory w puszce - 2 puszki
  • mleko kokosowe z puszki - 1 puszka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • woda - 400 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • świeży imbir - 3 cm kawałek - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • papryczka chilli - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • kolendra - 0.5 łyżeczek
  • garam masala - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej olej w dużym garnku. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj imbir na tarce. Dodaj do oleju i smaż, aż cebula będzie miękka.
  2. Posiekaj chilli. Następnie dodaj do cebuli chilli, liść laurowy, kmin rzymski, kolendrę i garam masalę. Smaż przez około 4-5 minut i dodaj pomidory.
  3. Dolej mleko kokosowe i 400 mililitrów wody. Następnie dodaj kostkę Knorr.
  4. Gotuj około 15-20 minut, a następnie zmiksuj blenderem. Podawaj z chlebem.