Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą

2


Łatwe


55 min.


4 os.

Składniki
Bataty400 gramów
czerwona soczewica250 gramów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
woda600 mililitrów
olej sezamowy1 łyżka
czerwona cebula1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
kłącze świeżego imbiru2 cm
czerwona papryczka chili1 sztuka
kurkuma1 łyżka
kmin rzymski1 łyżka
młody szpinak 100 gramów
kolendra1 pęczek
bazylia1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj warzywa. Cebulę, czosnek oraz chili posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Bataty obierz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
W dużym garnku rozgrzej olej i smaż najpierw cebulę. Następnie dodaj czosnek, imbir i chili i smaż ok 5 minut.
Krok 3
Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj ziemniaki, soczewicę i smaż kolejne 5 minut.
Krok 5
Następnie wlej ciepłą wodę i dodaj kostkę Knorr. Całość gotuj ok 15-20 minut. Na końcu wsyp szpinak, wymieszaj i podawaj z listkami świeżych ziół.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl