Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą
  • 55 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bataty - 400 gramów
  • czerwona soczewica - 250 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • woda - 600 mililitrów
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • kłącze świeżego imbiru - 2 cm
  • czerwona papryczka chili - 1 sztuka
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • młody szpinak - 100 gramów
  • kolendra - 1 pęczek
  • bazylia - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj warzywa. Cebulę, czosnek oraz chili posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Bataty obierz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. Szpinak umyj i osusz.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej i smaż najpierw cebulę. Następnie dodaj czosnek, imbir i chili i smaż ok 5 minut.
  3. Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
  4. Dodaj ziemniaki, soczewicę i smaż kolejne 5 minut.
  5. Następnie wlej ciepłą wodę i dodaj kostkę Knorr. Całość gotuj ok 15-20 minut. Na końcu wsyp szpinak, wymieszaj i podawaj z listkami świeżych ziół.