Indyjski płaski chleb – parathas

32


Łatwe


30 min.


8 os.

Składniki
żytnia mąka pełnoziarnista150 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
mąka pszenna150 gramów
natka kolendry1 pęczek
sól2 gramy
kmin rzymski1 łyżeczka
zielona papryczka chilli1 sztuka
oliwa z oliwek3 łyżki
margaryna70 gramów
świeżo mielony czarny pieprz1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Posiekaj chilli i kolendrę. Wymieszaj w naczyniu oba gatunki mąki. Dodaj ziarna kuminu, chili, natkę kolendry,przyprawę Knorr i sól do smaku. Połącz z margaryną i dwiema łyżkami wody. Wyrób dokładnie ciasto, a następnie odstaw je na godzinę do lodówki.
Krok 2
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i podziel na mniejsze kawałki.
Krok 3
Podsypując mąką rozwałkuj je na 3 milimetrowej grubości placki.
Krok 4
Placki smaż na patelni (najlepsza jest gruba żeliwna) z obu stron. Powinny nabrać złotawo- brązowych plam (miejscami mogą być nawet czarne przypalenia).
Krok 5
Placki układaj jeden na drugim, przykryj ściereczką na około 30 minut. Podawaj ciepłe do dań mięsnych z curry.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl