Indyjski płaski chleb – parathas
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • żytnia mąka pełnoziarnista - 150 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • sól - 2 gramy
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • zielona papryczka chilli - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • margaryna - 70 gramów
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj chilli i kolendrę. Wymieszaj w naczyniu oba gatunki mąki. Dodaj ziarna kuminu, chili, natkę kolendry,przyprawę Knorr i sól do smaku. Połącz z margaryną i dwiema łyżkami wody. Wyrób dokładnie ciasto, a następnie odstaw je na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i podziel na mniejsze kawałki.
  3. Podsypując mąką rozwałkuj je na 3 milimetrowej grubości placki.
  4. Placki smaż na patelni (najlepsza jest gruba żeliwna) z obu stron. Powinny nabrać złotawo- brązowych plam (miejscami mogą być nawet czarne przypalenia).
  5. Placki układaj jeden na drugim, przykryj ściereczką na około 30 minut. Podawaj ciepłe do dań mięsnych z curry.