Indyjski ryż z soczewicą

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 200 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • soczewica - 1.5 szklanek
  • ser żółty - 200 gramów
  • natka pietruszki - 0.5 szklanek
  • curry - 4 łyżeczki
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dokładnie opłucz i ugotuj na sypko.
  2. Dodaj natkę pietruszki, curry, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  3. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj jako samodzielne danie, albo dodatek do mięsa i warzyw.
  4. Soczewicę wypłucz i gotuj, aż będzie miękka.
  5. Soczewicę wymieszaj z ryżej. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, polej roztopionym masłem i podgrzewaj chwilę aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Danie przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.