Indyjski ryż z soczewicą

0


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ryż długoziarnisty200 gramów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
soczewica1.5 szklanek
ser żółty200 gramów
natka pietruszki0.5 szklanek
curry4 łyżeczki
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Ryż dokładnie opłucz i ugotuj na sypko.
Krok 2
Dodaj natkę pietruszki, curry, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj jako samodzielne danie, albo dodatek do mięsa i warzyw.
Krok 4
Soczewicę wypłucz i gotuj, aż będzie miękka.
Krok 5
Soczewicę wymieszaj z ryżej. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, polej roztopionym masłem i podgrzewaj chwilę aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 6
Danie przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl