Indyjski sos z ziemniakami i pomidorami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory z puszki - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • ziemniaki gotowane - 3 sztuki
  • niesłodzone mleko kokosowe - 400 mililitrów
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 0.5 łyżeczek
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • liście curry - 5 sztuk
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 9 ziaren
  • Goździki z Indonezji Knorr - 3 sztuki
  • laska cynamonu - 2.5 sztuki
  • kardamon - 5 ziaren

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w plastry. Podsmaż gorczycę na oleju, aż zacznie strzelać. Dodaj cebulę i smaż przez chwilę.
  2. Pokrój pomidory i ziemniaki w kostkę. Dorzuć do cebuli imbir, czosnek, chilli, a po 2 minutach pokrojone pomidory.
  3. Podsmaż chwilę i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz resztę przypraw. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut.
  4. Dolej mleko kokosowe. Dopraw potrawę Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Gdy zacznie wrzeć – wyłącz. Podawaj z ryżem.