Indyjskie placuszki dosa z warzywami i humusem
  • 85 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    pieczone warzywa:
  • cukinia - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • słodki ziemniak (batat) - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką - 0.5 opakowań
  • oliwa z oliwek - 80 mililitrów
  • placuszki dosa:
  • kasza gryczana - 100 gramów
  • czerwona soczewica - 100 gramów
  • Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką - 0.5 opakowań
  • olej do smażenia - 10 łyżek
  • humus:
  • świeży bób - 450 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • pasta sezamowa - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka
  • Przyprawa Garam Masala Knorr - 1 łyżka
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania placuszków dosa. Kaszę gryczaną oraz soczewicę połącz z 300ml ciepłej wody i odstaw na 40 minut.
  2. W tym czasie przygotuj pieczone warzywa. Wszystkie warzywa pokrój w większą kostkę o boku ok 2cm, połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach aż zrobią się lekko rumiane.
  3. Kaszotto Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i połowę dodaj do pieczonych warzyw. Wymieszaj i odstaw na bok.
  4. Odcedź kaszę, dodaj pozostałą część Kaszotto Knorr i całość zmiksuj na pastę. Cytrynę wyciśnij na sok.
  5. Na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju smaż cienkie placuszki aż nabiorą złotego koloru.
  6. Bób ugotuj, następnie obierz i wraz z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, przyprawą Knorr oraz pastą sezamową zmiksuj na gładką pastę – humus. Placuszki podawaj z pieczonymi warzywami i humusem na boku. Danie udekoruj listkami świeżej kolendry.