Przygotowanie |
Krok 1 |
Ziemniaki dokładnie umyj, lekko wyszoruj skórkę (nie musisz obierać) i pokrój w mniejsze kawałki. |
Krok 2 |
Jasne części dymki pokrój podobnie co ziemniaki i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. |
Krok 3 |
Skrop olejem, posyp przyprawą Knorr, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut aż składniki będą miękkie. |
Krok 4 |
W tym czasie zieloną część dymki posiekaj. Ciecierzycę odcedź i przełóż do miski. |
Krok 5 |
Upieczone ziemniaki wraz z cebulą przełóż do miski z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszaj i lekko rozgnieć. Jeśli chcesz możesz doprawić ziemniaki dodatkową porcją przyprawy Knorr. Podawaj z posiekaną dymką jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs lub curry. |