Indyk po malezyjsku

20


Łatwe


50 min.


4 os.

Składniki
pierś z indyka400 gramów
Curry Knorr2 łyżki
świeży ananas400 gramów
młoda cebulka ze szczypiorem1 pęczek
ostre chili 1 sztuka
wiórki kokosowe3 łyżki
mleko kokosowe1 puszka
pomidor3 sztuki
oliwa z oliwek4 łyżki
natka kolendry1 pęczek
ryż jaśminowy2 opakowania
limonka1 sztuka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 łyżka
sól do smaku1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie paseczki, oprósz sola i pieprzem, mięso odstaw do lodówki na kilka godzin. Posiekaj młodą cebulkę, chili, kolendrę. Pomidory i ananasa pokrój w kostkę.
Krok 2
Na suchej patelni upraż wiórki kokosa. Ryż ugotuj według zaleceń producenta.
Krok 3
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż indyka, dodaj cebulkę (tylko biała część), curry i chili. Smaż te składniki chwilę aż zaczną przywierać do dna patelni.
Krok 4
Dodaj wtedy ananasa, pomidory, mleko kokosowe, wiórki. Wszystko razem gotuj około 20 minut aż gulasz zgęstnieje odparowując o połowę.
Krok 5
Dopraw go do smaku sokiem wyciśniętym z limonki, posiekaną kolendrą i pozostałą zieloną cebulką. Podawaj z ryżem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl