Indyk po malezyjsku
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z indyka - 400 gramów
  • Curry Knorr - 2 łyżki
  • świeży ananas - 400 gramów
  • młoda cebulka ze szczypiorem - 1 pęczek
  • ostre chili - 1 sztuka
  • wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • mleko kokosowe - 1 puszka
  • pomidor - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • ryż jaśminowy - 2 opakowania
  • limonka - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w cienkie paseczki, oprósz sola i pieprzem, mięso odstaw do lodówki na kilka godzin. Posiekaj młodą cebulkę, chili, kolendrę. Pomidory i ananasa pokrój w kostkę.
  2. Na suchej patelni upraż wiórki kokosa. Ryż ugotuj według zaleceń producenta.
  3. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż indyka, dodaj cebulkę (tylko biała część), curry i chili. Smaż te składniki chwilę aż zaczną przywierać do dna patelni.
  4. Dodaj wtedy ananasa, pomidory, mleko kokosowe, wiórki. Wszystko razem gotuj około 20 minut aż gulasz zgęstnieje odparowując o połowę.
  5. Dopraw go do smaku sokiem wyciśniętym z limonki, posiekaną kolendrą i pozostałą zieloną cebulką. Podawaj z ryżem.