Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)

5


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
mięso z indyka, np. pierś600 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
cytryna1 sztuka
oliwa z oliwek50 mililitrów
jogurt lub kwaśne mleko200 mililitrów
czosnek ząbki 2 sztuki
koncentrat pomidorowy1 łyżeczka
sproszkowane ziarenka kolendry 0.5 łyżeczek
kmin rzymski0.5 łyżeczek
natka kolendry1 pęczek
mała papryczka chilli1 sztuka
ananas z puszki3 plastry
długie patyki do robienia szaszłyków8 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
W misce rozmieszaj kostkę rosołową Knorr z jogurtem, koncentratem pomidorowym, posiekaną natką kolendry, sokiem z cytryny, posiekaną ostrą papryczką, czosnkiem oraz startymi ziarnami kolendry i kuminu.
Krok 2
W tak przygotowaną marynatę włóż pokrojone w małą kostkę - 1 centymetr na 1 centymetr- mięso z indyka. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Krok 3
Na patyki nadziewaj ananasa, pokrojonego w kostkę, na przemian z mięsem, zaczynając od indyka.
Krok 4
Szaszłyki grilluj około 20-25 minut, uważając jednak, aby się nie przypaliły.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl