Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso z indyka, np. pierś - 600 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • jogurt lub kwaśne mleko - 200 mililitrów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • sproszkowane ziarenka kolendry - 0.5 łyżeczek
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • mała papryczka chilli - 1 sztuka
  • ananas z puszki - 3 plastry
  • długie patyki do robienia szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozmieszaj kostkę rosołową Knorr z jogurtem, koncentratem pomidorowym, posiekaną natką kolendry, sokiem z cytryny, posiekaną ostrą papryczką, czosnkiem oraz startymi ziarnami kolendry i kuminu.
  2. W tak przygotowaną marynatę włóż pokrojone w małą kostkę - 1 centymetr na 1 centymetr- mięso z indyka. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.
  3. Na patyki nadziewaj ananasa, pokrojonego w kostkę, na przemian z mięsem, zaczynając od indyka.
  4. Szaszłyki grilluj około 20-25 minut, uważając jednak, aby się nie przypaliły.