Indyk w ostrym sosie czekoladowym

Składniki:

  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżka
  • olej - 0.5 szklanek
  • pomidory - 8 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • ząbki czosnku - 6 sztuk
  • masło - 3 łyżki
  • papryka - 3 sztuki
  • migdały - 0.5 szklanek
  • indyk - 1 sztuka
  • czekolada - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej 3 litry wody, posól, włóż pokrojonego na kawałki indyka. Gotuj 90 minut.
  2. Mięso wyciągnij, osusz i smaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do drugiego garnka.
  3. Paprykę, sezam, czosnek, grzanki migdały i pomidory zmiel w maszynce.
  4. Do masy dodaj sól, pieprz chili, startą czekoladę i masło. Utrzyj.
  5. Gotową masę smaż na rozgrzanej oliwie około 5 minut. Indyka polej 2 szklankami wywaru, dodaj masę, duś pod przykryciem około 60 minut.