Indyk w płatkach kukurydzianych

35


Łatwe


90 min.


3 os.

Składniki
Indyk:
pierś z indyka450 gramów
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
płatki kukurydziane60 gramów
jajko1 sztuka
Ziemniaki:
ziemniaki600 gramów
oliwa z oliwek3 łyżki
tymianek do smaku
pieprz do smaku
Surówka:
kapusta biała300 gramów
średnia marchewka1 sztuka
cebula0.5 sztuk
olej rzepakowy 3 łyżeczki
pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1 cm. Jeżeli plastry będą zbyt grube, możesz je rozbić młotkiem do mięsa.
Krok 2
Pokrusz w moździerzu płatki kukurydziane i dodaj do nich saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Następnie rozbij jajko i w miseczce roztrzep je widelcem.
Krok 3
Mięso obtocz najpierw w jajku, a następnie w panierce i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 min.
Krok 4
Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w plastry. Do miski dodaj oliwę oraz przyprawy, w tak przygotowanej marynacie wymieszaj pokrojone ziemniaki. Całość wyłóż na blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 min.
Krok 5
Poszatkuj kapustę białą i dodaj do niej startą na drobnej tarce marchewkę oraz drobno posiekaną cebulę. Całość skropl olejem i przypraw pieprzem, wymieszaj. Podawaj z opieczonymi ziemniakami i przygotowaną kapustą.
Autor: Aneta ŁańcuchowskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl