Indyk z ananasem

Składniki:

  • pierś z indyka ok 1,5 kg - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 sztuka
  • ananas w puszcze - 1 opakowanie
  • żurawina do mięs - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • bazylia - 0.5 pęczków
  • olej - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyj i osusz. Marynatę do kurczaka Knorr połącz z sokiem z cytryny, posiekana bazylią i oliwą.
  2. Nasmaruj mięso marynatą i odstaw na 4 godziny do lodówki.
  3. Na patelni przyrumień mięso, następnie skrop obficie sokiem z ananasa. Piecz w foliowym woreczku lub folii aluminiowej 90 minut w temp. 180 stopni.
  4. Upieczone piersi z indyka pokrój w plastry i udekoruj plastrami ananasa wypełnionymi konfiturą/dżemem z żurawin.