Indyk z orzechami w maladze
  • 50 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z indyka - 500 gramów
  • Przyprawa do indyka Knorr - 1 opakowanie
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • Majonez Hellmann's Babuni - 150 gramów
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • wino słodkie (malaga, marsala lub porto) - 500 mililitrów
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • mała kiść ciemnych winogron - 200 gramów
  • cykoria - 1 sztuka
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • rodzynki - 50 gramów
  • mini sałata rzymska - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki
  • żelatyna - 10 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka natrzyj przyprawą rozmieszaną z olejem. Mięso zawiń w folię aluminiową odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na około 40 minut – sprawdź czy się upiekło jeśli zachodzi taka potrzeba przedłóż pieczenie 10- 20 minut zależeć to będzie od wielkości piersi. Upieczonego indyka wystudź pokrój w cienkie plastry.
  2. Naczynie z sokami w którym piekła się indyk podlej winem dodaj rodzynki chwilę pogotuj tak aby wszystkie smaki przeszły do wina. Wywar przedrzeć przez lnianą ściereczkę połącz z żelatyną odstaw do wystygnięcia. Rodzynki zachowaj do farszu.
  3. Ugotuj jaja na twardo posiekaj drobno nożem, posiekaj natkę pietruszki ( trochę zostaw do dekoracji) Orzechy zalej wrzątkiem odstaw na 10 minut po tym czasie odsącz je i posiekaj drobno nożem. W misce połącz jaja, część majonezu, rodzynki, orzechy i natkę pietruszki. Farsz dopraw do smaku pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.
  4. Brzoskwinie z puszki pokrój w plastry winogrona przetnij na pół usuń z nich pestki.
  5. Na płat upieczonego indyka nałóż łyżkę farszu. Płat zroluj ułóż go na liściu cykorii całość włóż w mały liść sałaty rzymskiej. Na wierzchu roladki połóż kilka plastrów brzoskwini , zrób rozetkę z majonezu , udekoruj połówką winogrona i natka pietruszki. Gotowe porcje rozłóż na półmisku zalej galaretą z malagi. Odstaw do lodówki aż galareta zastygnie.