Indyk z orzechami w maladze

9


Łatwe


50 min.


8 os.

Składniki
pierś z indyka500 gramów
Przyprawa do indyka Knorr1 opakowanie
pieprz czarny mielony1 łyżeczka
Majonez Hellmann's Babuni150 gramów
curry1 łyżka
wino słodkie (malaga, marsala lub porto)500 mililitrów
brzoskwinie1 puszka
mała kiść ciemnych winogron200 gramów
cykoria1 sztuka
orzechy włoskie100 gramów
jajka5 sztuk
natka pietruszki1 pęczek
rodzynki50 gramów
mini sałata rzymska1 sztuka
olej4 łyżki
żelatyna10 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Pierś z indyka natrzyj przyprawą rozmieszaną z olejem. Mięso zawiń w folię aluminiową odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na około 40 minut – sprawdź czy się upiekło jeśli zachodzi taka potrzeba przedłóż pieczenie 10- 20 minut zależeć to będzie od wielkości piersi. Upieczonego indyka wystudź pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Naczynie z sokami w którym piekła się indyk podlej winem dodaj rodzynki chwilę pogotuj tak aby wszystkie smaki przeszły do wina. Wywar przedrzeć przez lnianą ściereczkę połącz z żelatyną odstaw do wystygnięcia. Rodzynki zachowaj do farszu.
Krok 3
Ugotuj jaja na twardo posiekaj drobno nożem, posiekaj natkę pietruszki ( trochę zostaw do dekoracji) Orzechy zalej wrzątkiem odstaw na 10 minut po tym czasie odsącz je i posiekaj drobno nożem. W misce połącz jaja, część majonezu, rodzynki, orzechy i natkę pietruszki. Farsz dopraw do smaku pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.
Krok 4
Brzoskwinie z puszki pokrój w plastry winogrona przetnij na pół usuń z nich pestki.
Krok 5
Na płat upieczonego indyka nałóż łyżkę farszu. Płat zroluj ułóż go na liściu cykorii całość włóż w mały liść sałaty rzymskiej. Na wierzchu roladki połóż kilka plastrów brzoskwini , zrób rozetkę z majonezu , udekoruj połówką winogrona i natka pietruszki. Gotowe porcje rozłóż na półmisku zalej galaretą z malagi. Odstaw do lodówki aż galareta zastygnie.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl