Inny Makowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.2 opakowań
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 0.75 szklanek
  • krem
  • Śmietanka 36% - 1 szklanka
  • żółtka - 2 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • namoczonego, trzykrotnie zmielonego maku - 1 szklanka
  • miód - 1 łyżka
  • aromat arakowy. - 1 łyżeczka
  • 2 łyżki żelatyny - 2 łyżki
  • syrop migdałowy
  • cukier - 5 łyżek
  • amaretto - 3 łyżki
  • woda - 0.5 szklanek
  • lukier
  • cukier puder - 2 łyżeczki
  • mleko - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować, z cukru odparować, ochłodzić i pod koniec dodać amaretto. 
  2. Jajka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać partiami mąkę a na rozgnieć rozpuszczoną chłodną Kasię.
  3. Wyłożyć na blachę z pergaminem i piec w 200 stopniach na złoty kolor.
  4. Na gorąco ściągnąć pergamin i zwinąć w ściereczkę w kształt rolady.  
  5. Żółtka ubić z cukrem, połączyć z makiem, miodem i aromatem, na koniec dodać ubitą śmietanę.
  6. Następnie połączyć a na koniec dodać żelatynę. 
  7. Ciasto nasączyć syropem, rozłożyć krem i zwinąć w formę rolady.