Inny Makowiec

5


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia0.2 opakowań
jajka6 sztuk
cukier0.5 szklanek
mąka0.75 szklanek
Krem:
Śmietanka 36%1 szklanka
żółtka2 sztuki
cukier0.5 szklanek
namoczonego, trzykrotnie zmielonego maku1 szklanka
miód1 łyżka
aromat arakowy.1 łyżeczka
2 łyżki żelatyny2 łyżki
Syrop migdałowy:
cukier5 łyżek
amaretto3 łyżki
woda0.5 szklanek
Lukier:
cukier puder2 łyżeczki
mleko2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Wodę zagotować, z cukru odparować, ochłodzić i pod koniec dodać amaretto. 
Krok 2
Jajka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać partiami mąkę a na rozgnieć rozpuszczoną chłodną Kasię.
Krok 3
Wyłożyć na blachę z pergaminem i piec w 200 stopniach na złoty kolor.
Krok 4
Na gorąco ściągnąć pergamin i zwinąć w ściereczkę w kształt rolady.  
Krok 5
Żółtka ubić z cukrem, połączyć z makiem, miodem i aromatem, na koniec dodać ubitą śmietanę.
Krok 6
Następnie połączyć a na koniec dodać żelatynę. 
Krok 7
Ciasto nasączyć syropem, rozłożyć krem i zwinąć w formę rolady.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl