Izabel
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 160-170 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • żółtko - 3 sztuki
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • ponadto
  • masa kakaowa z mleka skondensowanego - 1 opakowanie
  • herbatniki - 6 opakowań
  • śmietana kremówka 36% - 0.5 litrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • smietana fix - 2 opakowania
  • czekolada - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: z podanych składników upiec biszkopt.
  2. Krem: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do tego rozpuszczony budyń w 3/4 szkl. mleka; resztę mleka zagotować.
  3. Na gotujący się budyń wlać budyń z żółtkami. Wszystko chwilę gotować mieszając. Wystudzić. Kasię utrzeć, dodać do niej ostudzony budyń.
  4. Składanie ciasta: biszkopt przekroić na dwa placki. Pierwszą część posmarować połową masy budyniowej. Na masę wykładamy herbatniki, które smarujemy masą z mleka skondensowanego (ja wykorzystuję tylko połowę masy z puszki), na to kładziemy herbatniki.
  5. Herbatniki smarujemy drugą połową masy budyniowej i przykrywamy to biszkoptem. Biszkopt smarujemy śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
  6. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Placek najlepiej smakuje i dobrze się kroi na drugi dzień, gdy herbatniki przejdą masą.