| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać Kasię i smalec, posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki: jajka, żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto. Gdyby było za twarde, dodać jeszcze troszkę śmietany. |
| Krok 2 |
| Podzielić na dwie części. |
| Krok 3 |
| Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać cukier do smaku, żeby nie były kwaśne (ilość zależy od rodzaju jabłek). |
| Krok 4 |
| Na blachę wyłożyć część ciasta, posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka, posypać cynamonem. |
| Krok 5 |
| Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta. |
| Krok 6 |
| Dodatkowo na wierzchu posypuję ciasto cukrem kryształem, który po upieczeniu ciasta utworzy na nim chrupiącą skorupkę. |
| Krok 7 |
| Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. SMACZNEGO. |