JABŁECZNIK

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka4 szklanki
cukier1 szklanka
proszek do pieczenia0.5 opakowań
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
smalec1 łyżka
cukier waniliowy1 opakowanie
śmietana1 łyżka
jajko3 sztuki
żółtko1 sztuka
jabłka1.5 kilogramów
cynamon1 opakowanie
bułka tarta
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać Kasię i smalec, posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki: jajka, żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto. Gdyby było za twarde, dodać jeszcze troszkę śmietany.
Krok 2
Podzielić na dwie części.
Krok 3
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać cukier do smaku, żeby nie były kwaśne (ilość zależy od rodzaju jabłek).
Krok 4
Na blachę wyłożyć część ciasta, posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka, posypać cynamonem.
Krok 5
Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta.
Krok 6
Dodatkowo na wierzchu posypuję ciasto cukrem kryształem, który po upieczeniu ciasta utworzy na nim chrupiącą skorupkę.
Krok 7
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. SMACZNEGO.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl