Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać Kasię i smalec, posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki: jajka, żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto. Gdyby było za twarde, dodać jeszcze troszkę śmietany. |
Krok 2 |
Podzielić na dwie części. |
Krok 3 |
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać cukier do smaku, żeby nie były kwaśne (ilość zależy od rodzaju jabłek). |
Krok 4 |
Na blachę wyłożyć część ciasta, posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka, posypać cynamonem. |
Krok 5 |
Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta. |
Krok 6 |
Dodatkowo na wierzchu posypuję ciasto cukrem kryształem, który po upieczeniu ciasta utworzy na nim chrupiącą skorupkę. |
Krok 7 |
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. SMACZNEGO. |