Jabłecznik

1


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
mąka500 gramów
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
jajko2 sztuki
żółtko1 sztuka
cukier200 gramów
śmietana2 łyżki
proszek do pieczenia0.5 opakowań
tarta bułka1 łyżka
jabłko1.5 kilogramów
Przygotowanie
Krok 1
Zagnieść ciasto.
Krok 2
Kasię posiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, cukier, śmietanę.
Krok 3
Podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę, posypać tartą bułką (brzegi blaszki też wyłożyć ciastem).
Krok 4
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 5
Podpiec na małym ogniu na złoty kolor.
Krok 6
Można dosłodzić, jeżeli są kwaśne, ostudzić.
Krok 7
Zimną masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i upiec.
Krok 8
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl