Jabłecznik
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 23 dekagramy
  • mąka - 27 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • kakao - 1 unit
  • jabłka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i łyżkę mleka wymieszać razem.
  2. Kostkę Kasi rozpuścić i poczekać, aż ostygnie i dodać do ciasta.
  3. To wszystko dokładnie wymieszać i wsypać tyle kakao, żeby ciasto było ciemne.
  4. Blachę wysmarować Kasią i obsypać tartą bułką.
  5. Wlać połowę ciasta, na to potrzeć jabłka, wlać drugą połowę ciasta.
  6. Włożyć do piekarnika na 45 minut.
  7. Piec w 180 stopniach.