Jabłecznik
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 150 °C

Składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • żółtko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 4 łyżeczki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • śmietana - 5 łyżek
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • cynamon - 1 unit
  • aromat waniliowy - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka, Kasię i śmietanę.
  2. Na samym końcu dodać aromat i wszystko wymieszać.
  3. Jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Ciasto podzielić na 2 części.
  5. Jedną część rozwałkować i położyć na wysmarowanej blasze, na to kładziemy jabłka posypane cynamonem, a następnie zakrywamy drugą częścią ciasta.
  6. Pieczemy 45 minut w temperaturze 150 stopni C.
  7. Najlepiej szarlotkę posypać po upieczeniu cukrem pudrem.