Jabłecznik Babci Danusi
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • cukier puder - 150 gramów
  • kwaśne jabłka - 2 kilogramy
  • wanilia
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, Kasię i cukier posiekać energicznie. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto * i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i wstawić do piekarnika i zarumienić.
  3. Jabłka obrać, pokroić na małe części i udusić z cynamonem, wanilią i jeżeli lubimy można dodać skórkę pomarańczową w garnku na średnim ogniu.
  4. Mus jabłkowy chwilkę przestudzić i wyłożyć na blachę i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 min. (do zarumienienia ciasta). Posypać cukrem pudrem.
  6. *Jeżeli nie mamy czasu na chłodzenie ciasta, możemy je przygotować w szybszej wersji. Podczas zagniatania ciasta dodajemy rozpuszczoną w letnim mleku łyżeczkę proszku do pieczenia. Prostokątna blacha 32x23.