Jabłecznik Babci Danusi

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka0.5 kilogramów
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
żółtko2 sztuki
kwaśna śmietana3 łyżki
cukier puder150 gramów
kwaśne jabłka2 kilogramy
wanilia
cynamon
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę, Kasię i cukier posiekać energicznie. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto * i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i wstawić do piekarnika i zarumienić.
Krok 3
Jabłka obrać, pokroić na małe części i udusić z cynamonem, wanilią i jeżeli lubimy można dodać skórkę pomarańczową w garnku na średnim ogniu.
Krok 4
Mus jabłkowy chwilkę przestudzić i wyłożyć na blachę i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta.
Krok 5
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 min. (do zarumienienia ciasta). Posypać cukrem pudrem.
Krok 6
*Jeżeli nie mamy czasu na chłodzenie ciasta, możemy je przygotować w szybszej wersji. Podczas zagniatania ciasta dodajemy rozpuszczoną w letnim mleku łyżeczkę proszku do pieczenia. Prostokątna blacha 32x23.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl