Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę, Kasię i cukier posiekać energicznie. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto * i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. |
Krok 2 |
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i wstawić do piekarnika i zarumienić. |
Krok 3 |
Jabłka obrać, pokroić na małe części i udusić z cynamonem, wanilią i jeżeli lubimy można dodać skórkę pomarańczową w garnku na średnim ogniu. |
Krok 4 |
Mus jabłkowy chwilkę przestudzić i wyłożyć na blachę i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. |
Krok 5 |
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 min. (do zarumienienia ciasta). Posypać cukrem pudrem. |
Krok 6 |
*Jeżeli nie mamy czasu na chłodzenie ciasta, możemy je przygotować w szybszej wersji. Podczas zagniatania ciasta dodajemy rozpuszczoną w letnim mleku łyżeczkę proszku do pieczenia. Prostokątna blacha 32x23. |