Jabłecznik inaczej
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 - 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • smalec - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • jabłko - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, Kasię, proszek do pieczenia i smalec zagnieść. Dodać cukier i jajka.
  2. Wyrobione ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
  3. Po upłynięciu czasu wyjmujemy pierwszą część, kładziemy ją na formę i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
  4. Wyjąć ciasto z piekarnika, włożyć na nie obrane i roztarte jabłka.
  5. Na jabłka rozetrzeć na tarce drugą część ciasta i do piekarnika na około 30 minut.
  6. Gorące ciasto polukrować.