Jabłecznik inaczej

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka3 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
proszek do pieczenia1 łyżeczka
smalec1 łyżka
jajko1 sztuka
żółtko1 sztuka
cukier1 szklanka
jabłko1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę, Kasię, proszek do pieczenia i smalec zagnieść. Dodać cukier i jajka.
Krok 2
Wyrobione ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
Krok 3
Po upłynięciu czasu wyjmujemy pierwszą część, kładziemy ją na formę i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Krok 4
Wyjąć ciasto z piekarnika, włożyć na nie obrane i roztarte jabłka.
Krok 5
Na jabłka rozetrzeć na tarce drugą część ciasta i do piekarnika na około 30 minut.
Krok 6
Gorące ciasto polukrować.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl