Jabłecznik mamy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 50 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kwaśna śmietana - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • cynamon - 1 unit
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników sporządzić kruche ciasto.
  2. Ciasto ochłodzić w lodówce (około 2 godzin).
  3. Następnie podzielić na dwie części.
  4. Jedną część rozwałkować i przenieść na wałku na wysmarowaną Kasią blachę, placek podziurkować widelcem.
  5. Jabłka umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki wymieszać z cukrem i cynamonem, wyłożyć na placek.
  6. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka.
  7. Wierzch ciasta posmarować białkiem.
  8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.