Jabłecznik na Wielkanoc
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  •  °C

Składniki:

  • mąka - 40 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 5 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • jabłka - 70 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię stopić, ostudzić i wlać do cukru.
  2. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając.
  4. Formę wysmarować Kasią i wysypać tartą bułką.
  5. Połowę ciasta umieścić w formie.
  6. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta.