Jabłecznik z budyniową bezą

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka krupczatka - 3 szklanki
  • cukier - 5 łyżek
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • żółtko - 5 sztuk
  • gęsta śmietana - 3 litry
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jabłko - 75 dekagramów
  • białka - 5 sztuk
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pięć łyżek cukru, cukier waniliowy oraz margarynę Kasię i wszystko posiekać nożem.
  2. Dodać żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
  3. Następnie 13 ciasta włożyć do lodówki, a resztę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
  4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i jeśli są bardzo soczyste, lekko odcisnąć.
  5. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciasto w formie i posypać cynamonem.
  6. Białka, dodając cukier, ubić na pianę.
  7. Następnie wymieszać z budyniami i wyłożyć na jabłka.
  8. Z ciasta odłożonego do lodówki zrobić kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta.