Jabłecznik z budyniową nutą

1289


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
Kruszonka::
mąka krupczatka250 gramów
masło100 gramów
cukier100 gramów
cukier waniliowy3 łyżeczki
jajka2 sztuki
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
Jabłka::
masło30 gramów
mus jabłkowy150 gramów
kwaśne jabłka400 gramów
kasza manna25 gramów
Cynamon z Wietnamu Knorr0.5 łyżeczek
cytryna1 sztuka
Krem budyniowy::
śmietana 36% UHT 60 mililitrów
mleko 3.2%200 mililitrów
jaja2 sztuki
cukier50 gramów
mąka kukurydziana30 gramów
masło30 gramów
żelatyna w listkach1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka.
Krok 2
Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Resztę kruszonki rozsyp luźno do drugiej blaszce z pergaminem i piecz całość w 170C ok. 15-20 minut aż nabierze złotego koloru.
Krok 3
Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.
Krok 4
Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki do ostudzenia.
Krok 5
Przygotuj krem budyniowy. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.
Krok 6
Gotowym kremem posmaruj przygotowane ciasto, posyp kruszonką i wstaw do lodówki na minimum 2h.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl