Jabłecznik z budyniową nutą
  • 90 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C
  • 27 x 28 cm

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • cukier wanilinowy - 15 gramów
  • żółtka dużych jajek - 5 sztuk
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • masa jabłkowa
  • słodkie jabłka - 1.4 kilogramów
  • cynamon - 1 łyżka
  • beza
  • białka dużych jajek - 5 sztuk
  • cukier - 200 gramów
  • budyń waniliowy - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i posiekaną Kasię. Dodaj żółtka jaj i śmietanę. Wszystko razem wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. 1/3 ciasta włóż do zamrażarki, a resztą wyklej dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, lekko odciśnij na sicie. (Po starciu i odciśnięciu jabłek powinno być ich około 900 g.) Wyłóż na ciasto w formie i oprósz cynamonem.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Pod koniec ubijania wsyp do masy bezowej budynie w proszku i wymieszaj.
  5. Masę bezową wyłóż na jabłka w formie i równo rozprowadź.
  6. Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach i posyp nim wierzch bezy. Całość wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 60 minut.