Jabłecznik z chałwą

1


Średnie


30 min.


1 os.

Składniki
jajko8 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
cukier1 szklanka
mąka2 szklanki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
jabłko1 kilogram
cukier waniliowy1 opakowanie
wiórki kokosowe10 dekagramów
Polewa:
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak10 dekagramów
mleko3 łyżki
chałwa waniliowa15 dekagramów
cukier3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
8 żółtek utrzeć z Kasią i szklanką cukru, dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę z 4 białek.
Krok 2
Po wymieszaniu ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Następnie ubić pozostałe 4 białka z 1/2 szklanki cukru i wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Krok 3
Na blachę wyłożyć ciasto kakaowe, a na nie ubite białko z wiórkami kokosowymi. Następnie starte na grubej tarce jabłka (wymieszane z cukrem waniliowym). Warstwę jabłek pokryć białym ciastem.
Krok 4
Piec prze godzinę w około 190 stopniach. Jeszcze gorące ciasto polać polewą.
Krok 5
Polewa: wszystkie produkty gotować 5 minut ciągle mieszając.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl