Jabłecznik z chałwą
  • 30 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 190-200 * °C

Składniki:

  • jajko - 8 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżeczki
  • jabłko - 1 kilogram
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 10 dekagramów
  • mleko - 3 łyżki
  • chałwa waniliowa - 15 dekagramów
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. 8 żółtek utrzeć z Kasią i szklanką cukru, dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę z 4 białek.
  2. Po wymieszaniu ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Następnie ubić pozostałe 4 białka z 1/2 szklanki cukru i wymieszać z wiórkami kokosowymi.
  3. Na blachę wyłożyć ciasto kakaowe, a na nie ubite białko z wiórkami kokosowymi. Następnie starte na grubej tarce jabłka (wymieszane z cukrem waniliowym). Warstwę jabłek pokryć białym ciastem.
  4. Piec prze godzinę w około 190 stopniach. Jeszcze gorące ciasto polać polewą.
  5. Polewa: wszystkie produkty gotować 5 minut ciągle mieszając.