Jabłecznik z kokosem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jabłka - 1 kilogram
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 2 szklanki
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • śmietana - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, 5 żółtek i pół szklanki cukru utrzeć.
  2. Następnie dodać 5 łyżek śmietany i dalej ucierać, potem dodać 2 szklanki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i zamieszać.
  3. Wyłożyć ciasto na posmarowaną blachę, dać starte jabłka i razem zapiec 15 minut.
  4. Ubić białka z 1 szklanką cukru na sztywno, dodać kokos i wyłożyć na zapieczony placek z jabłkami.
  5. Piec jeszcze pół godziny.
  6. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni.