Jabłecznik z kokosem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mąka - 30 dekagramów
  • cukier puder - 3 łyżki
  • żółtko jajka - 2 sztuki
  • śmietana - 1 szklanka
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • cukier kryształ - 10 łyżek
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • jabłko - 1.2 kilogramów
  • cynamon mielony - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać Kasię i dokładnie posiekać nożem. Wsypać cukier puder, wlać żółtka i 1/2 szklanki śmietany. Wyrobić kruche ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Wiórki kokosowe wymieszać z 5 łyżkami cukru, pozostałą śmietaną, sokiem z cytryny oraz mąką ziemniaczaną.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Posypać pozostałym cukrem i cynamonem. Wymieszać.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy. Wyłożyć utarte jabłka i masę kokosową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.