Jabłecznik z kremem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • aromat śmietankowy
  • masa
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • galaretka - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • masa śmietanowa
  • kremówka - 0.5 litrów
  • cukier puder - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
  2. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat.
  3. Delikatnie wymieszać.
  4. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej Kasią i posypanej bułką.
  5. Piec około 30 minut.
  6. Jabłka pokroić w kostkę i podsmażyć.
  7. Do gorących wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę i wymieszać.
  8. Ostudzoną masę wyłożyć na biszkopt.
  9. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem.
  10. Masę wyłożyć na wystudzone jabłka i całość schłodzić.
  11. Ciasto można udekorować startą czekoladą.