JABŁECZNIK Z LUKREM
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  •  °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jabłka - 70 dekagramów
  • cynamon - 1 opakowanie
  • cukier puder do lukru - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię stopić, ostudzić i wlać do cukru.
  2. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając.
  4. Formę wysmarować Kasią i wysypać tartą bułką.
  5. Połowę ciasta umieścić w formie.
  6. Na cieście ułożyć obrane kawałki jabłek i przykryć je resztą ciasta.
  7. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 50-60 minut.
  8. Zimne ciasto suto polukrować.