Jabłecznik z pianką
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 40 dekagramów
  • cukier - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • gęsta śmietana - 2 łyżki
  • piana
  • cukier - 1 szklanka
  • białko - 4 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • nadzienie
  • jabłka - 1 kilogram
  • cynamon - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Produkty sypkie zmieszać razem, dodać żółtka, Kasię i śmietanę.
  2. Ugnieść ciasto, oddzielić kawałek, uformować wałeczki i włożyć do zamrażalnika.
  3. Resztę ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Utarte jabłka wyłożyć na ciasto.
  5. Białka ubić na pianę i położyć na jabłka posypane cynamonem.
  6. Na wierzch utrzeć na tarce zmrożone kawałki ciasta.