Jabłecznik z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

  • jabłka - 1 gram
  • kwaśna śmietana - 1 gram
  • skorka z cytryny - 1 gram
  • proszek do pieczenia - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • mąka ziemniaczana - 1 gram
  • mąka - 1 gram
  • jajka - 1 gram
  • cukier - 1 gram
  • margaryna - 1 gram
  • sok cytrynowy - 1 gram
  • płatki kukurydziane - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć pod zimna woda i obrać. Pokroić na ćwiarteczki i wyjąc nasiona. Miąższ z jabłek pokroić w słupki i podlać delikatnie sokiem z cytryny. Do miękkiej margaryny dodać sol i cukier, ucierać. Wciąż ucierając dodawać powoli jajka, make, proszek do pieczenia, make ziemniaczana i skórkę cytrynowa. Okrągłą blaszkę posmarować tłuszczem i włożyć do niej wyrobione ciasto. Na wierzch ciasta położyć słupkowe jabłka i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25minut w temperaturze 180stC. Do garnuszka włożyć masło, śmietanę i cukier i gotować ok 3 minuty. Do masła ze śmietaną wrzucić płatki kukurydziane i wymieszać dokładnie. Po skończeniu pieczenia blachę wyjąć, polać ciasto masa z płatkami i wstawić ponownie do piekarnika na około 15 minut.