Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać Kasię, posiekać. Dodać cukier, śmietanę, sól, skórkę z cytryny i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto owinąć w wilgotną ściereczkę i przez godzinę chłodzić w lodówce. |
Krok 2 |
Rodzynki namoczyć w wodzie. Blachę wysmarować Kasią i posypać mąką. Wyłożyć na nią 3/4 ciasta. Lekko podpiec. |
Krok 3 |
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem, orzechami i rodzynkami. Lekko wymieszać. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta zrolować paski i ułożyć z nich kratkę na jabłkach. Paski posmarować roztrzepanym żółtkiem. |