Jabłecznik z tartych jabłek

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
mąka pszenna600 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
cukier100 gramów
sól1 szczypta
skórka z 1 cytryny1 łyżeczka
kwaśna śmietana0.5 szklanek
Masa jabłkowa:
kwaśne jabłka1.5 kilogramów
sok z 1 cytryny1 sztuka
cukier150 gramów
cynamon1 łyżeczka
posiekane orzechy włoskie100 gramów
rodzynki0.5 szklanek
żółtko1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać Kasię, posiekać. Dodać cukier, śmietanę, sól, skórkę z cytryny i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto owinąć w wilgotną ściereczkę i przez godzinę chłodzić w lodówce.
Krok 2
Rodzynki namoczyć w wodzie. Blachę wysmarować Kasią i posypać mąką. Wyłożyć na nią 3/4 ciasta. Lekko podpiec.
Krok 3
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem, orzechami i rodzynkami. Lekko wymieszać. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta zrolować paski i ułożyć z nich kratkę na jabłkach. Paski posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl