Jabłecznik z tartych jabłek

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka pszenna - 600 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana - 0.5 szklanek
  • masa jabłkowa
  • kwaśne jabłka - 1.5 kilogramów
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka
  • cukier - 150 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • posiekane orzechy włoskie - 100 gramów
  • rodzynki - 0.5 szklanek
  • żółtko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać Kasię, posiekać. Dodać cukier, śmietanę, sól, skórkę z cytryny i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto owinąć w wilgotną ściereczkę i przez godzinę chłodzić w lodówce.
  2. Rodzynki namoczyć w wodzie. Blachę wysmarować Kasią i posypać mąką. Wyłożyć na nią 3/4 ciasta. Lekko podpiec.
  3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem, orzechami i rodzynkami. Lekko wymieszać. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta zrolować paski i ułożyć z nich kratkę na jabłkach. Paski posmarować roztrzepanym żółtkiem.