Jabłka cynamonowe pod kruszonką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 15 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 25 dekagramów
  • kasza manna - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jabłka - 6 sztuk
  • cynamon - 1 łyżka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyte pokroić ze skórką na większe kostki, i w garnku z cukrem, cynamonem, sokiem cytrynowym dusić z 10 minut mieszając - zostawić do ostudzenia.
  2. Z podanych składników zrobić kruszonkę.
  3. Szklana forma 24cm wysmarowana Kasią i tartą bułką - do formy wyłożyć jabłka i na wierzch rozłożyć kruszonkę.
  4. Piec w nagrzanym prodiżu około 35-40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 35-40 minut