Jabłka pod dwukolorową bezą
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180'C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 4 szklanki
  • śmietana - 3 łyżki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • drożdże - 30 dekagramów
  • kakao - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • jabłko - 10 sztuk
  • bułka tarta - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Mąka + Kasia + pół szkl. cukru + 5 żółtek + drożdże + śmietana -> zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć na dużą, natłuszczoną formę.
  2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na cieście, posypać 1/2 szkl. cukru i bułką tartą.
  3. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę, dodając pół szkl. cukru, budyniowy proszek i proszek do pieczenia.
  4. Gęstą masę podzielić na 2 części, do jednej dodać cacao i ubijać dalej.
  5. Kolorową pianę wylewać na przemian na jabłka.
  6. Upiec.