Jabłka w chmurkach
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 170-180 °C

Składniki:

  • mąka - 40 dekagramów
  • cukier - 5 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • żółtko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • cukier puder - 25 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce.
  2. Przesmażamy do uzyskania marmolady.
  3. Zostawiamy do ostudzenia.
  4. Ze składników 1 - 6 wyrabiamy ciasto i dzielimy na połowę.
  5. Do jednej połowy dodajemy 2 łyżki śmietany, wałkujemy i przenosimy na blachę.
  6. Drugą połowę ciasta dzielimy na pół i wkładamy obie połówki do zamrażarki.
  7. Na ciasto wykładamy marmoladę jabłeczną, posypujemy cukrem waniliowym i ścieramy na grubej tarce jedną część ciasta z zamrażarki.
  8. Z białek ubijamy pianę, dodając cukier puder.
  9. Wykładamy pianę na ciasto i ścieramy drugą część ciasta z zamrażarki.
  10. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180 stopni.