Jabłka w cieście
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Trudne

Składniki:

  • Carte d'Or Caffe Latte - 420 gramów
  • jabłko - 4 sztuki
  • mąka - 150 gramów
  • woda gazowana - 225 mililitrów
  • drożdże instant - 0.75 łyżeczek
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • olej arachidowy - 750 mililitrów
  • cukier puder - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto należy wymieszać w misce mąkę, cukier i sól. Drożdże rozrobić z wodą i powoli dolewać do suchych składników, mieszając aż ciasto będzie gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-1 ½ godziny aż ciasto nabierze pienistej i lekkiej konsystencji.
  2. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plastry o grubości około 1-1 ½ cm. Olej rozgrzać do temperatury 180c, plastry jabłek najpierw obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta, smażyć aż staną się złote i chrupiące. W połowie czasu smażenia odwrócić na drugą stronę odsączyć na papierze kuchennym.
  3. Oprószyć cukrem pudrem, natychmiast podawać porcje deseru składające się z około 3 plastrów jabłka i kulki lodów.