Jabłka w falach Dunaju

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
jajko6 sztuk
mąka2 szklanki
cukier puder1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
olejek rumowy1 opakowanie
kakao2 łyżki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
jabłka
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
mleko0.5 litrów
cukier0.5 szklanek
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
Polewa:
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
cukier puder1 szklanka
kakao2 łyżki
woda2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Utrzeć Kasię z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianą z białek.
Krok 2
Ciasto podzielić na 2 części.
Krok 3
Jedną część przełożyć na blachę wyłożoną papierem, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta.
Krok 4
Na wierzch rozłożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka.
Krok 5
Do piekarnika.
Krok 6
Po upieczeniu i wystygnięciu zrobić krem.
Krok 7
Z mleka, mąki, cukru ugotować budyń, po wystygnięciu stopniowo dodawać do utartej Kasi i nałożyć na ciasto.
Krok 8
Rozpuścić składniki polewy w garnku, gdy będzie tężeć, ozdobić ciasto.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl