Jabłka w falach Dunaju
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • olejek rumowy - 1 opakowanie
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jabłka
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • woda - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć Kasię z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianą z białek.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Jedną część przełożyć na blachę wyłożoną papierem, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta.
  4. Na wierzch rozłożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka.
  5. Do piekarnika.
  6. Po upieczeniu i wystygnięciu zrobić krem.
  7. Z mleka, mąki, cukru ugotować budyń, po wystygnięciu stopniowo dodawać do utartej Kasi i nałożyć na ciasto.
  8. Rozpuścić składniki polewy w garnku, gdy będzie tężeć, ozdobić ciasto.