Jabłko w kruchym cieście
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 1.75 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • jabłko - 2 sztuki
  • konfitura - 1 opakowanie
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, Kasi, cukru, cukru waniliowego i jaja zagnieść ciasto na stolnicy.
  2. Rozwałkować.
  3. Z ciasta wycinać duże kwadraty tak żeby zwinąć połowę jabłka. Wydrążone połówki jabłka kłaść na kwadraty, ułożyć konfiturę.
  4. Wszystkie rogi ciasta zwinąć do środka wydrążenia, delikatnie zlepić i ułożyć na blaszce. Piec na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.