Jabłkowa zapiekanka z kruszonką
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jabłko - 4 sztuki
  • cukier - 2 łyżki
  • przyprawa do szarlotki - 0.3 łyżeczek
  • kruszonka
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier brązowy - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cynamon - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy środek i kroimy na 8 podłużnych części.
  2. Przekładamy do garnka podlewamy 1/2 kubka wody i zagotowujemy.
  3. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy 2 łyżki białego cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Do miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier i cynamon.
  5. Mieszamy.
  6. Następnie dodajemy posiekaną Kasię.
  7. Wyrabiamy palcami kruszonkę, aż uzyska konsystencję grubo mielonej bułki tartej.
  8. Gotowe jabłka przekładamy cedzakiem do żaroodpornego naczynia o pojemności 1 - 1,5 litra.
  9. Na górze rozkładamy równo kruszonkę.
  10. Pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  11. Podajemy na gorąco z np. lodami!