Jabłkowy sernik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 10 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa jabłkowa
  • prażone jabłka - 0.5 kilogramów
  • cukier - 1 łyżka
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • masa serowa
  • ser biały - 0.5 kilogramów
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier puder - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO : składniki połączyć i wykleić wysmarowaną blaszkę.
  2. MASA SEROWA: Kasię utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem pudrem.
  3. Dodać ser i pianę z białek.
  4. MASA JABŁKOWA: Do przestudzonych (przesmażonych) jabłek dodać cukier oraz rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody galaretkę.
  5. Całość podpiec około 11 minut kruche ciasto.
  6. Gdy lekko przestygnie, wykładać łyżką masy raz serową, raz jabłkową.
  7. Polać lukrem. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i mielonymi orzechami.