Jabłuszkowiec

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • jajko - 9 sztuk
  • mak - 50 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kasza manna - 10 łyżek
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • ser biały - 50 dekagramów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka i cukier utrzeć z Kasią.
  2. Dodać dwa razy zmielony i sparzony mak, jabłka i proszek z kaszą manną.
  3. Ubić białka i wmieszać.
  4. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach.
  5. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Ostudzić.
  6. Wymieszać z serem białym. Wyłożyć na ciasto.
  7. Zalać lekko tężejącą galaretką truskawkową.