Jaglane naleśniki
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka jaglana - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • woda według potrzeby
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory krojone z puszki - 400 gramów
  • papryczka chipotle z puszki - 2 sztuki
  • szpinak świeży lub mrożony - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • kiełki słonecznika - 1 garść
  • ser feta o obniżonej zawartości tłuszczu - 100 gramów
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • olej - 30 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu połącz mąkę, jaja oraz mleko i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodaj również wodę, taką ilość, jaka będzie potrzebna. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, ser pokrój również w kostkę a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  3. W rondelku przesmaż na oleju połowę cebuli oraz 1 ząbek czosnku, dodaj pomidory krojone, Spaghetti Bolognese Knorr oraz pokrojoną drobno papryczkę chipotle. Sos gotuj na małym ogniu 5 minut.
  4. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż pozostałą cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj liście szpinaku i smaż chwilę razem. Szpinak zdejmij z ognia, dopraw do smaku a następnie dodaj orzeszki i ser.
  5. Pomidorowy sos chipotle wylej na spód żaroodpornego naczynia.Gotowy farsz nałóż na naleśniki i zwiń. Naleśniki ułóż na sosie, naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu danie posyp kiełkami i podawaj.