Jagnięcina duszona po chorwacku

Składniki:

  • jagnięcina bez kości - 750 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • kapusta - 750 gramów
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • pomidory krojone puszka - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • seler naciowy łodygi - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • łagodna pasta pomidorowo-bakłażanowa - 100 mililitrów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • pieprz do smaku
  • czosnek ząbki - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i pokrojone mięso w kostkę posmaruj pastą pomidorowo-bakłażanową .
  2. W dużym garnku układaj warstwami – jagnięcinę, ziemniaki, kapustę, pomidory, marchewkę, cebulę i seler.
  3. Każdą warstwę oprósz pieprzem i pietruszką. Zalej ciepłym bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  4. Zagotuj 0,5 litra wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
  5. Kapustę poszatkuj. Ziemniaki, selera i marchewkę pokrój w kostkę. Pomidory w plastry. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.