Jagnięcina osso bucco

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • marchew - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • mięta - 1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny - 1 łyżka
  • sos pomidorowy - 1 łyżka
  • białe wino wytrawne - 0.75 szklanek
  • pomidory krojone z puszki - 2 szklanki
  • golenie jagnięce - 4 sztuki
  • seler łodyga - 1 sztuka
  • wywar z jagnięciny - 2 szklanki
  • posypka:

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem, obtocz w niej golenie.
  2. Mięso obsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju z każdej strony przez około 8 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
  3. Marchew, cebulę i selera drobno posiekaj i podsmaż na oliwie przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory, sos pomidorowy, wino i wywar, zagotuj.
  5. Jagnięcinę polej sosem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez około 120 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia odwróć mięso.
  6. Upieczone mięso posyp posiekaną natką wymieszaną z posiekaną miętą, skórką cytrynową i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podawaj z makaronem.