Jagnięcina w miętowym sosie
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • combry jagnięce - 500 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • gałązka rozmarynu - 1 sztuka
  • musztarda Dijon - 1 łyżka
  • duże ziemniaki - 4 sztuki
  • tłuszcz do smażenia - 100 mililitrów
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 ziarna
  • mięta - 1 pęczek
  • Przyprawa do mięs Knorr - 20 gramów
  • woda - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Jagnięcinę kroimy w mniejsze kotleciki. Obsypujemy czarnym pieprzem oraz Delikatem do mięs Knorr. Marynujemy w musztardzie z czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
  2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 5-8 minut. Podgotowane ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki wykładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Formujemy placek, który smażymy z obu stron na rumiany kolor.
  3. Zamarynowane kotleciki smażymy na patelni, nie dosmażając ich do końca.
  4. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę oraz gałązkę rozmarynu.
  5. Następnie dodajemy łyżkę mąki, 0,5 l wody oraz Esencję do duszonych mięs Knorr. Dodajemy posiekaną miętę oraz mięso. Dusimy 2-3 minuty. Gotowe mięso podajemy z plackiem z tartych ziemniaków.