Jagnięcina w sosie Curry – Madras

18


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
łopatka albo udziec jagnięcy400 gramów
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
pomidory600 gramów
szalotka100 gramów
ząbek czosnku5 sztuk
curry madras3 łyżki
czerwona papryczka chilli1 sztuka
świeży imbir10 gramów
ziarna kopru włoskiego1 łyżeczka
kozieradka1 łyżeczka
zmielone ziarna kolendry1 łyżka
laska cynamonu2 sztuki
goździki4 sztuki
kmin rzymski1 łyżka
kardamon 2 ziarna
olej100 mililitrów
natka kolendry1 pęczek
napój kokosowy300 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.
Krok 2
Posiekaj cebulę, imbir i chili. Następnie za pomocą noża lub w moździerzu, wszystko razem rozgnieć dokładnie na pastę.
Krok 3
W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć do garnka cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Smaż około 2 minut, dodaj curry. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Dodaj przygotowaną pastę, smaż kolejną minutę, dodaj pomidory, Bulionetkę wołową Knorr, całość doprowadź do wrzenia, wlej napój kokosowy.
Krok 4
Na gotujący się sos włóż pokrojone mięso jagnięce i dokładnie wszystko wymieszaj.
Krok 5
Garnek przykryj i na wolnym ogniu duś wszystko razem około 40 minut mieszając, co jakiś czas. Jeśli sos zgęstnieje, a mięso będzie wciąż twarde dodaj pół szklanki wody i gotuj dalej. Sos powinien być gęsty i powinien dokładnie obtaczać mięso.
Krok 6
Jagnięcinę podawaj z chlebem pita, raitą, obficie posypaną posiekaną natką kolendry.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl