Przygotowanie |
Krok 1 |
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Posmaruj mięso oliwą, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej na gazie blachę, która pomieści mięso. Włóż mięso skórą do dołu i smaż 5 minut na dużym ogniu, odwróć i smaż jeszcze 2 minuty. |
Krok 2 |
Wstaw jagnięcinę do piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z pieca, przykryj luźno folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Pokrój mięso w plasterki. |
Krok 3 |
Przygotuj sos romesco: Upraż migdały na suchej patelni. Paprykę upiecz. Gdy nieco przestygnie, obierz ze skóry, oczyść z ogonków i nasion, wrzuć do malaksera. Dodaj resztę składników sosu i zmiksuj na niezbyt gładkie puree. Dopraw do smaku. |
Krok 4 |
Przygotuj paellę: Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć cebulę i posól, smaż na małym ogniu przez 5 minut aż się zeszkli. Dodaj ryż i mieszaj żeby obtoczył się w oliwie. Smaż minutę, dodaj wino i mieszając smaż kolejną minutę. Wlej bulion i dodaj szafran, mieszając gotuj około 20 minut, aż ryż będzie miękki. |
Krok 5 |
Nałóż na talerze porcje paelli. Ułóż na nich plastry jagnięciny, na wierzch dodaj porcję sosu romesco. Dodaj cząstki cytryny, posyp natką i podaj. |