Jagnięcina z sosem romesco

0


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
udziec jagnięcy z wykrojoną kością 2 kilogramy
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Paella::
ryż arborio40 dekagramów
cebula1 sztuka
oliwa1 łyżka
białe wino125 mililitrów
szafran1 szczypta
pieprz1 szczypta
sól1 szczypta
bulion z kurczaka 1.5 litrów
posiekana natka pietruszki4 łyżki
cząstka cytryny5 sztuk
Sos romesco::
czerwona papryka4 sztuki
migdały bez skórki 4 łyżki
ocet z czerwonego wina 1 łyżka
sól1 szczypta
oliwa1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Posmaruj mięso oliwą, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej na gazie blachę, która pomieści mięso. Włóż mięso skórą do dołu i smaż 5 minut na dużym ogniu, odwróć i smaż jeszcze 2 minuty.
Krok 2
Wstaw jagnięcinę do piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z pieca, przykryj luźno folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Pokrój mięso w plasterki.
Krok 3
Przygotuj sos romesco: Upraż migdały na suchej patelni. Paprykę upiecz. Gdy nieco przestygnie, obierz ze skóry, oczyść z ogonków i nasion, wrzuć do malaksera. Dodaj resztę składników sosu i zmiksuj na niezbyt gładkie puree. Dopraw do smaku.
Krok 4
Przygotuj paellę: Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć cebulę i posól, smaż na małym ogniu przez 5 minut aż się zeszkli. Dodaj ryż i mieszaj żeby obtoczył się w oliwie. Smaż minutę, dodaj wino i mieszając smaż kolejną minutę. Wlej bulion i dodaj szafran, mieszając gotuj około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Krok 5
Nałóż na talerze porcje paelli. Ułóż na nich plastry jagnięciny, na wierzch dodaj porcję sosu romesco. Dodaj cząstki cytryny, posyp natką i podaj.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl